Warsztaty kulinarne kuchni chińskiej w Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu

Dnia 6 czerwca 2013 roku w Zespole Szkół Nr 1 odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez pana Chrisa Li pochodzącego z Chin, który od II semestru roku szkolnego 2012/2013 prowadzi zajęcia z nauki języka chińskiego dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych naszego powiatu. Tematem warsztatów była kuchnia chińska. Uczestniczyli w nich uczniowie klas pierwszych technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia zaczęły się od charakterystyki kuchni chińskiej, która jest najbardziej zróżnicowaną kuchnią na świecie i składa się z kilku regionalnych kuchni. Uczniowie przygotowali potrawę typową dla regionu syczuańskiego „KUNG PAO CHICKEN” w różnych wariantach smakowych: mniej lub bardziej pikantną, słodką oraz kwaśną. Potrawy okazały się wyśmienite w smaku, co można było stwierdzić podczas degustacji na zakończenie zajęć. Przygotowanie warsztatów przez kucharza wywodzącego się z Chin dało uczniom nie tylko możliwość poznania rzeczywistych smaków i zapachów kuchni chińskiej, była to także lekcja o zwyczajach i tradycjach tego kraju.

DSC_0003.jpeg
DSC_0012.jpeg
DSC_0019.jpeg
DSC_0039.jpeg
DSC_0048.jpeg
DSC_0049.jpeg
DSC_0052.jpeg