Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu

W Zespole Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w dniu 27 listopada 2012r. odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Regionalnego Doradcę Kulinarnego Polski południowo-zachodniej Pana Roberta Polińskiego z firmy Unilever Food Solution z Poznania.

Tematem warsztatów była kuchnia włoska, uczestniczyli w nich uczniowie klasy I, II i III w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Zajęcia zaczęły się od prezentacji, w której szczegółowo omówiono historię kuchni włoskiej, charakterystyczne produkty, przyprawy i potrawy. Omówiono sery i ich różne rodzaje i smaki. Makarony- canneloni, farfalle, lasagne, penne, tagliatelle i inne nazwy przewijały się w dźwięcznym włoskim języku. Uczniowie poznali także rodzaje włoskich wędlin na czele z szynką parmeńską i różnymi rodzajami kiełbasy  salami. Wspomniano o najdroższych grzybach świata - truflach czarnych i białych, które uświetniają niektóre włoskie potrawy. Po prezentacji i dyskusji na temat antipasti i  parmezanu, podzieleni na grupy uczniowie przeszli do wykonania potraw - toskańskiej zupy z mozzarellą, sałatki Cesar, dania głównego - mafaldine z łososiem i sosem pesto, lasagne z mięsem. Przyrządzone zostały także typowe włoskie desery - panna cotta i tiramisu. Trwające 6 godzin szkolenie zakończyło się degustacją przygotowanych potraw.